nieuws

Fashion House Marga Weimans

FASHION HOUSE MARGA WEIMANS is een Nederlandse documentaire van regisseur Maria Visser. De documentaire ging in wereldpremière tijdens de 44e editie van het International Film Festival Rotterdam, op 28 januari 2015 en is te zien bij RTV Rijnmond.
Marga Weimans is één van de meest opvallende Nederlandse modeontwerpers van dit moment. In de documentaire FASHION HOUSE MARGA WEIMANS wordt Marga een jaar lang gevolgd op haar weg naar de top. Weimans is weliswaar modeontwerper maar wijkt op diverse punten af van het standaardbeeld dat zich daarbij opdringt. Haar talent ligt in het combineren van meerdere disciplines: mode, kunst, architectuur en technologie, zonder dat ze zich conformeert aan bestaande grenzen in de haute couture.
In de documentaire gaat Maria Visser op zoek naar de ziel achter het merk Marga Weimans, een persoonlijk portret dat zelfvertrouwen, kwetsbaarheid en puurheid laat zien. De kijker krijgt een ‘insiders’ perspectief van de ontwikkeling van haar internationale modehuis. We zien op eigentijdse wijze hoe de show van Marga tijdens de Amsterdam Fashion Week tot stand komt. Haar ontwerpen gaan verder dan de catwalk. De eerste grote solo-overzichtstentoonstelling in het Groninger Museum in 2014 was een groot succes en laat zien dat haar creaties variëren van uitgebreide couture-jurken tot minimalistische prêt-a-porter stukken. Een omslag in de film is de tocht die Marga onderneemt op zoek naar haar roots in de binnenlanden van Suriname.
‘FASHION HOUSE MARGA WEIMANS’ is een productie van NEON MEDIA in samenwerking met RTV Rijnmond en kwam mede tot stand met steun van Het Prins Bernard Cultuurfonds, Het Mediafonds-Stimuleringsfonds Culturele Mediaproducties, het SNS Reaal Fonds en de Nederlandse Ambassade in Suriname.
Met ‘FASHION HOUSE MARGA WEIMANS’ maakt Maria Visser (Rotterdam, 1986) haar regiedebuut. Na het afronden van haar studie Media Management ging zij aan de slag binnen het film- en productiebedrijf Neon Media van haar vader, Bob Visser. Zij is de producent van de documentaire ‘Mijn leven als Deelder’ (VPRO, 2013), over de karakteristieke dichter en performer Jules Deelder. Voor BNN produceerde zij in 2011 de documentaire ‘Who the f*ck is Dox?’ over de Rotterdamse rapper en ex van zangeres Anouk, Unorthadox.