nieuws

Ebru Umar laat verstek gaan voor Turkse rechter

Ebru Umar is niet van plan de rechtszaak tegen haar in Turkije bij te wonen. Justitie vervolgt de Rotterdamse Metro-columniste voor belediging van president Erdogan, grondlegger van de Turkse republiek Atatürk en de profeet Mohammed.
"Ik heb een goede Turkse advocaat", zegt Umar. Hij woont de zaak namens haar bij. Zelf ziet ze het niet zitten, hoewel ze overtuigd is van haar onschuld. "Ik heb er alle vertrouwen in dat ik niets verkeerd heb gedaan. Als ik word veroordeeld, is het alleen maar bewijs van de willekeur van het Turkse rechtssysteem", vertelde de Rotterdamse woensdag op Radio Rijnmond.

Ongeopende post

De oproep om voor de Turkse rechter te verschijnen zat tussen een dikke stapel post die al een paar weken ongeopend op Umar lag te wachten. Uiteindelijk las ze de aanklachten tegen haar toch maar eens door.
Justitie in Turkije heeft twee dagen uitgetrokken voor de zaak. Op 6 september draait het om belediging van president Erdogan én de grondlegger van de seculiere Turkse republiek, Mustafa Kemal Atatürk. In een interview met De Telegraaf in april had ze beiden 'dictators' genoemd en daarmee heeft ze volgens justitie in Turkije de wet overtreden.

Mohammed

Umar zou op 22 september opnieuw voor de Turkse rechter moeten komen. Dan draait het om belediging van de profeet Mohammed. Die zaak is gebaseerd op een tweet die ze vijf jaar geleden verstuurde. "Mohammed is een homo, succes gegarandeerd", schreef ze destijds. Woensdag verduidelijkte ze: "En dat terwijl de enige Mo's die ik ken Marokkanen zijn. Mohammed Bouyeri bijvoorbeeld, de moordenaar van Theo van Gogh."
"Ze blijven me verrassen", reageerde Umar op de aanklachten. Samen met haar advocaat en haar vader is ze druk bezig met de zaak. "Onzinniger tijdsbesteding kan ik me niet voorstellen."

Aanhouding

Ebru Umar werd op 23 april door de Turkse politie tijdens vakantie in Kusadasi aangehouden. Aanleiding waren kritische tweets over Erdogan. Ze kreeg een uitreisverbod dat op 10 mei werd opgeheven. Umar keerde direct terug naar Nederland.
De columniste is niet bang om in de gevangenis te belanden, maar de zaak beïnvloedt wel haar reisplannen. Voorlopig gaat ze dus sowieso niet naar Turkije. "En Dubai stond hoog op mijn lijstje, maar ik ga niet meer naar Arabische landen. Ik geloof dat ik de Antillen ga herontdekken als favoriete strandland."