nieuws

Steeds minder gladiolen op Goeree-Overflakkee

De regen komt met bakken uit de lucht, maar op het kleurige gladiolenperceel van Jan de Jong in Ouddorp wordt al vroeg in de ochtend stevig doorgewerkt. De bloemen moeten van het land, voor ze gaan bloeien. Vrijdag zijn ze op de markt te koop.
De lange stelen worden op het land afgesneden, gebundeld en op een kar gelegd. De bollen blijven achter in de natte klei. Ouderwets handwerk is het, en in deze weersomstandigheden geen leuk karwei.

Schimmel

Het is een beeld dat langzaam lijkt te verdwijnen. Landelijk worden steeds minder hectares gladiolen geteeld, ook op de kop van Goeree-Overflakkee.
Reden is dat de de gladiolenbollen maar een keer in de grond kunnen en dat daarna een ander perceel gezocht moet worden omdat anders de kans op droogrot ontstaat. Deze schimmel kan de kwaliteit van het knolgewas aantasten.
Zwaardlelies
''Door de verminderde aanvoer is de opbrengst nog wel prima'', vertelt teler De Jong. Ook stijgt de prijs omdat door de kou en de regen de oogst tegenvalt. De populariteit van de bloem lijkt wel weer toe te nemen.
Tijdens de Vierdaagse van Nijmegen worden de wandelaars traditioneel onthaald met gladiolen, ook wel zwaardlelies genoemd.