nieuws

Rechter verbiedt stakingen bij KLM

schiphol
schiphol
Grondpersoneel van KLM mag in ieder geval tot en met 4 september niet staken. De kortgedingrechter in Haarlem oordeelde donderdag dat het voor vakbond FNV tot en met die datum verboden is om een staking op touw te zetten, waarmee KLM in het gelijk werd gesteld.
De rechter wees onder meer op de huidige vakantiedrukte op de luchthaven en de aanhoudende terreurdreiging als reden om acties voorlopig te verbieden. ,,De beperking aan het recht op collectieve actie in dit geval is maatschappelijk gezien dringend noodzakelijk'', aldus de rechter.
Ook valt in het vonnis te lezen dat het aannemelijk is dat de schade van eventuele acties juist door de huidige vakantiedrukte erg hoog zou zijn. Daarvan zouden veel passagiers de dupe zijn. Ook wees de rechter op het
,,na-ijleffect'' van recente problemen bij de bagageafhandeling op Schiphol.
Vorige week werden acties van de bond op het laatste moment afgeblazen. Grondmedewerkers van KLM zouden anderhalf uur lang geen passagiersvliegtuigen afhandelen, waardoor waarschijnlijk tientallen vluchten vertraging zouden oplopen. KLM stapte daarop naar de rechter, die acties op dat moment voor een week verbood.
De FNV ligt al een tijdje overhoop met KLM over de arbeidsvoorwaarden voor het grondpersoneel. KLM wil nog altijd in gesprek en hoopt FNV voor 4 september te overtuigen.