nieuws

Een miljoen euro voor onderzoek naar opvang hoosbuien in Rotterdam

Hoe bescherm je een stad tegen de gevolgen van extreem weer? De Europese Unie steekt ruim één miljoen euro in Rotterdams onderzoek naar een antwoord op die vraag. Het geld wordt geïnvesteerd in de Agniesebuurt in Rotterdam-Noord. Daar is de overlast van hoosbui
en het grootst.
"Een miljoen euro is een heel mooi bedrag om ons voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering", zegt Marc den Ouden van het hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard.
Het hoogheemraadschap en de gemeente Rotterdam werken samen in het Europese project met de toepasselijke naam Sponge2020. Doel: de sponswerking van de stad te vergroten.
De belangrijkste investering is de aanpak van het riool. Nu gaan afvalwater en regenwater nog dezelfde rioolbuis in en dat levert een overbelasting op tijdens extreme regenval waardoor straten, kelders en woningen overstromen. In de toekomst gaan afval- en regenwater gescheiden het riool in.
Voorlopig wordt alleen de riolering in de Agniesebuurt aangepakt. Op de langere termijn kan dat in meerdere wijken van Rotterdam nodig blijken. Nieuwbouwwijken hebben vaak al een gescheiden rioleringssysteem.
Ook gaan gemeente en waterschap maatregelen treffen en stimuleren om de stad te ontstenen. Marc den Ouden: "We gaan op allerlei manieren proberen die druppel daar op te vangen waar 'ie valt."
Een voorbeeld is de regentuin bij de Hofbogen in Rotterdam-Noord. Daar is een regenpijp afgesneden en zijn een aantal stoeptegels verwijderd. Het regenwater stroomt nu rechtstreeks in het groen. Het waterschap en de gemeente willen dat inwoners meer van dit soort initiatieven treffen.
Ook België en Engeland krijgen Europees geld voor de aanpak van extreem weer.