nieuws

Deceptie voor Verkerk: 'Het is verschrikkelijk'

Judoka Marhinde Verkerk is al tijdens haar eerste wedstrijd op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro uitgeschakeld. De Rotterdamse verloor in de klasse tot 78 kilogram na een marathonpartij van de Cubaanse Yalennis Castillo. "Het is verschrikkelijk", zei Verkerk in tranen na afloop voor de camera van de NOS.
Verkerk en de nummer twee van de Spelen van 2008 wisten in de reguliere speeltijd van vier minuten geen verschil te maken. De beslissing viel uiteindelijk pas na 6,57 minuten in de golden score. Verkerk kreeg een straf, omdat ze volgens de arbiter te weinig initiatief nam.
"Het was verre van een score", reageerde Verkerk. "Ik heb alles gegeven wat ik in mij had. Alles verzuurt in zo'n partij. Dan gaat het er om wie het hardste wil. Ik zag dat ze moe was. Daar haal ik alleen maar kracht uit. 'Acties maken, doorgaan', dacht ik. Maar het lukte gewoon niet."

Frustratie

Verkerk liet voor de Olympische Spelen weten dat ze nog niet weet hoe haar toekomst er uit ziet. De wereldkampioene en de nummer 5 van de Spelen in Londen brak halverwege het interview met de NOS. "Hier doe je het al die jaren voor. Nu is het zo voorbij. Ik wil niet dat het afgelopen is, maar ik heb alles gegeven wat ik had. Ik kan er niks anders van maken. Dit is het spelletje. Dan had ik haar moeten gooien, klaar. Ik wil die mat nog op. Ik voel me goed. Maar ik haal het er gewoon niet uit. M'n tranen? Dat is frustratie. En verdriet, dat het nu klaar is. Ik kwam hier om een medaille te halen. Ik geloof er oprecht in dat het mogelijk is. Het is verschrikkelijk."