nieuws

Huurplu op Rotterdam Centraal

Na de OV-fiets heeft Rotterdam-Centraal nu ook de OV-paraplu. Op dagen dat er veel neerslag voorspeld is, kunnen reizigers voor 3 euro de paraplu voor een dag huren. Het gaat om een proef. De eerste dag zijn er ongeveer veertien verhuurd.
Het idee voor de paraplu komt van een Nederlandse ontwikkelaar van wat duurdere paraplu's, die ook bij harde wind nog overeind blijven staan. "We hopen eigenlijk dat mensen op deze manier minder snel een paraplu weggooien", zegt een van de oprichters van de Senz-paraplu, Gerwin Hoogendoorn. "Goedkope paraplu's gaan sneller stuk, of mensen raken hem snel kwijt. Als ze hem huren heb je dat probleem niet."
Voorlopig gaat het om een proef, maar Hoogendoorn wil het project graag verder uitbreiden, in samenwerking met de NS: "Je zou automaten kunnen plaatsen, waarbij mensen, net als bij de OV-fiets, een paraplu kunnen meenemen en later weer inleveren."
Bang dat mensen de plu zo mooi vinden dat ze hem gewoon houden is Hoogendoorn niet. "We nemen allerlei gegevens op van de klant, dus die weten we dan te vinden."
Veel voorbijgangers zijn enthousiast over de OV-paraplu. Sommigen vinden dat ze net zo goed een goedkopere paraplu kunnen kopen. Anderen vinden 3 euro huur teveel.
Een van de mensen die een paraplu meeneemt, vindt het een mooie manier om met het merk kennis te maken. "Ik had hem al in de winkel gezien, maar toen vond ik hem best duur. Nu kan ik hem mooi even uitproberen."