nieuws

Politie zet Pokémon in tegen criminelen

De Vlaardingse politie lift maar wat graag mee met de Pokémon-hype. Agenten gaan 'jagers' naar plekken lokken waar veel wordt ingebroken of gepikt. "Inbrekers houden niet van drukte. Fietsendieven en overvallers ook niet", zegt wijkagent Kor de Jong.
Pokémon Go is een immens populair spel waarbij mensen met een mobiele telefoon jacht maken op digitale beestjes. Daarvoor moeten de 'jagers' de straat op.
Een 'lure' is een plek waar zich veel Pokémon schuilhouden. Je kunt zo'n plek voor een half uur instellen voor 60 cent. En dat is precies wat de Vlaardingse politie gaat doen.
Er komen bijvoorbeeld 'lures' in winkelcentra of op een plek waar een potloodventer is gesignaleerd. "De drukte van al die Pokémon Go-spelers zal criminelen afschrikken", zegt De Jong.
De wijkagent erkent dat de Pokémon een tijdelijke waarde hebben. "Ze zijn een hype en die gaat op een gegevens moment weer voorbij. Maar dit is ook geen vervanging van het gewone politiewerk. We blijven gewoon surveilleren en opsporen.''
''Het inzetten van de Pokémon is een mooie aanvulling op al het andere dat we doen. En als deze hype voorbij is, komen er vast weer nieuwe kansen waar we als politie creatief op kunnen inspelen."