nieuws

Zo ziet het nieuwe azc Beverwaard er uit

Het asielzoekerscentrum in Rotterdam-Beverwaard is voor de helft af. Eind deze maand arriveren de eerste driehonderd migranten in het complex. In het najaar volgen nog eens driehonderd mensen. RTV Rijnmond kreeg een rondleiding op het terrein.
Iedere woonunit telt acht slaapplaatsen, een gedeelde woonkamer, een keuken en een badkamer/wc. Er zijn er ook recreatieruimten en een gezondheidscentrum met een huisarts.
Voor de 20 jonge kinderen uit het azc worden in de basisschool aan de Rijnhauwensingel vier klassen ingericht. Zij krijgen ook twaalf zwemlessen. Tien oudere kinderen gaan naar het Olympiacollege.

Omstreden

Aan de bouw van het azc aan de Edo Bergsmaweg ging veel ophef vooraf. Vorig jaar liep een informatiebijeenkomst volledig uit de hand, toen burgemeester Aboutaleb de komst van honderden asielzoekers bekendmaakte. Er braken na afloop rellen uit.
Het complex zou eigenlijk in het voorjaar al opengaan, maar door allerlei redenen liepen de bouwwerkzaamheden een paar keer fikse vertraging op. Er is in het azc plaats voor zeshonderd mensen voor een periode van maximaal vijf jaar.

Rotterdammers klaar om te helpen

Honderden vrijwilligers staan klaar om de toekomstige bewoners op te vangen. Van mensen die taalles willen verzorgen, tot Rotterdammers die iets willen organiseren voor de vluchtelingen.
De gemeente heeft de aanmeldingen doorgestuurd naar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).