nieuws

Weinig reuring op Europese beurzen

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De Europese aandelenbeurzen schommelden vrijdag tijdens een rustige ochtendsessie rond de slotstanden van de voorgaande dag. Beleggers verwerkten nieuwe economische groeicijfers uit de eurozone. Die wezen op een vertraging van de groei, maar vielen per saldo niet tegen.
In Amsterdam stond de AEX-index rond 12.30 uur nagenoeg onveranderd op 455,36 punten. De MidKap steeg 0,4 procent naar 644,53 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt leverden 0,1 procent in. De FTSE in Londen stond 0,1 procent in de plus.
De AEX werd aangevoerd door SBM Offshore. De maritiem dienstverlener won 1,5 procent, nadat positief ontvangen kwartaalcijfers donderdag ook al voor een fraaie koerswinst hadden gezorgd. Verzekeraar Aegon stond met een min van 2,1 procent onderaan de lijst met 25 hoofdfondsen.
In de MidKap zag Flow Traders zijn aanvankelijke forse winst omslaan in een min van 3,8 procent. De beursintermediair meldde voorbeurs dat de onrust rond de brexit de handelsinkomsten in het tweede kwartaal hebben gestuwd. De resultaten van de eerste helft van 2016 waren echter minder dan een jaar eerder.
Bij de kleinere bedrijven aan het Damrak viel Ctac op met een koersverlies van bijna 9 procent. De automatiseerder wees bij de presentatie van zijn resultaten op problemen met een project in Frankrijk, waar onduidelijke afspraken tot onbetaald werk hebben geleid. Het bedrijf boekte vorig halfjaar wel meer winst dan een jaar eerder, op een stijgende omzet.
In Kopenhagen won scheepvaart- en olieconcern A.P. Möller-Maersk 3procent, ondanks de melding van een enorme winstdaling in het tweede kwartaal. Het bedrijf houdt last van de dalende olieprijs en lage vervoerstarieven voor containers.
Uit nieuwe ramingen bleek dat de economie van de eurozone in doorsnee met 0,3 procent is gegroeid in het tweede kwartaal, na een plus van 0,6 procent in de eerste drie maanden van dit jaar. In Duitsland zwakte de groei af van 0,6 naar 0,4 procent. Nederland realiseerde net als in het eerste kwartaal een groei van 0,6 procent.
De olieprijs steeg vrijdagochtend licht, na de stevige opmars van de voorgaande avond. Amerikaanse olie werd 0,3 procent duurder bij 43,61 dollar per vat. Brent steeg 0,1 procent naar 46,07 dollar per vat. De euro was 1,1155 dollar waard, tegen 1,1170 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.