nieuws

22 dagen 22 keer opdrukken voor PTSS

"Een vriend van me bedankte me al na één dag voor de actie", zegt Marco Smit, terwijl hij zich klaarmaakt voor zijn dagelijkse push-ups. Vrijdag is de tiende sessie voor de Ridderkerker die door zich op te drukken aandacht vraagt voor posttraumatische stressstoornis.
Twee jaar geleden was de Ice Bucket Challenge een grote hit op Facebook om aandacht te vragen voor de spierziekte ALS. Nu vraagt Smit aandacht voor de posttraumatische stressstoornis.
PTSS is een psychische aandoening waar duizenden mensen aan lijden. "Iedereen die iets traumatisch heeft meegemaakt kan er last van krijgen", legt Smit uit. Veel oud-militairen krijgen PTSS, maar ook brandweer- en politiemensen hebben er last van.
22 dagen lang plaatst Smit een filmpje op Facebook waarin hij zich 22 keer opdrukt. Elke dag nomineert Smit een vriend en daagt hij diegene uit hetzelfde te doen.
"Je ziet het nu steeds groter worden op Facebook. Ik hoop dat het net zo'n succes wordt als de actie voor ALS."
Anders dan met de ALS-actie, wordt er nu geen financiële bijdrage gevraagd door de actievoerders. Na een paar minuten puffen zit de tiende sessie push ups erop voor Smit.
"Nog twaalf keer, dan zit mijn portie erop", lacht Smit.