nieuws

Reddingsboot klaar voor vertrek naar Malta

"Klaar voor vertrek, alleen nog even bunkeren en dan kunnen we gaan." Kapitein Adriaan Sonneveld maakt zich op voor een bijzondere reis naar Malta. Hij gaat met de omgebouwde haringkotter Golfo Azurro bootvluchtelingen redden uit de Middellandse zee.
Met zijn team vaart hij in opdracht van Stichting Bootvluchteling. In Malta stapt nog een groep vrijwilligers, onder wie vijf artsen, aan boord. Samen met reddingsboten uit Duitsland, Frankrijk en Spanje gaan ze de Italiaanse kustwacht helpen met het redden van de migranten uit zee.
Vlak voor vertrek uit de Rotterdamse Waalhaven vinden nog de laatste werkzaamheden plaats. Maar het meeste werk is de afgelopen maanden al gebeurd. Het ruim van de kotter is omgetoverd tot medisch hospitaal. Een provisorische wc staat op het achterdek. En een hoge kraan is geïnstalleerd om de rubberen reddingsboot snel aan boord te hijsen.
De Golfo Azurro voer vroeger als vissersboot op de Noordzee, maar was ook met Sea Shepperd op missie tegen de walvisjacht. Kapitein Sonneveld vaart al een aantal jaar op het schip, maar deze missie is wel een andere dan anders.
"Het is natuurlijk dramatisch wat we gaan tegenkomen. Je kunt je er voor afsluiten maar je kunt ook in actie komen. En dat is wat we gaan doen. Het is een keuze tussen helpen of laten verdrinken."