nieuws

Robotvalk moet meeuwen verjagen uit haven

Meeuwen in de Rotterdamse haven krijgen er een nieuwe vijand bij. Een robotvalk moet de agressieve vogels de stuipen op het lijf jagen, zodat ze ergens anders gaan broeden.
De meeuwen zijn vooral in het broedseizoen agressief en vallen zelfs havenarbeiders aan. Ook poepen de vogels op installaties, waardoor de onderhoudskosten stijgen.
''We hebben te maken met incidenten, dus echt gewonden in de haven'', zegt Robert Tieman van Deltalinqs, de belangenbehartiger van bedrijven in de haven.
Natuurlijke vijand
De havenbedrijven zijn de meeuwenoverlast zat en willen een permanente oplossing. Daarom is nu besloten tot een proef met de gevaarlijk ogende drone.
Het apparaat is bedoeld om de gevleugelde overlastgevers angst aan te jagen. De valk is de natuurlijke vijand van meeuwen.

Grootste meeuwenkolonie

De robotvalk zal niet om werk verlegen zitten. Het Rotterdamse havengebied herbergt de grootste meeuwenkolonie van Europa.
De meeuwenbevolking in de haven is de afgelopen jaren in een rap tempo toegenomen.
In totaal vliegen er naar schatting 100.000 meeuwen rond.
Broedplaats
Door een op afstand bestuurbare robotvalk het luchtruim in te sturen, hoopt Deltalinqs te voorkomen dat meeuwen bedrijventerreinen in de haven uitkiezen als broedplaats.
Ook echte valken worden al ingezet, maar die laten zich minder makkelijk aansturen dan de als valk vermomde drone.
Het Havenbedrijf Rotterdam zet verder ook honden in om de meeuwen op afstand te houden. De havenbeheerder is sceptisch over de mogelijke inzet van de robotvalk.

Wind

''Ik denk zelf dat je naast een robotvogel altijd andere middelen nodig zal blijven houden'', stelt Jan Putters van het Havenbedrijf.
Putters wijst erop dat de gerobotiseerde valk ook een natuurlijke vijand heeft in de haven: de harde wind.

Proef

''Boven windkracht zes werkt een robotvogel al niet'', zegt Putters. ''En er moet altijd redelijk zicht zijn om de vogel te kunnen volgen. Als dat er niet is, is het middel niet in te zetten.''
Ondanks de scepsis zijn Deltalinqs en het Havenbedrijf van plan een proef uit te voeren met de robotvalk. Die gaat waarschijnlijk volgend jaar boven de haven patrouilleren.