nieuws

Neerploffen in een stoel van zeezout

Zeezout gebruiken als bouwmateriaal: dankzij de Rotterdamse architect Eric Geboers is het geen science-fiction meer. ''Het is keihard. Net steen.''
De architect ontdekte het experimentele bouwmateriaal tijdens zijn afstuderen. Hij hoopt daarmee een bijdrage te leveren aan het wegwerken van zoutoverschotten in de wereld.
Inmiddels zijn de eerste bouwwerken van zout een feit. Geboers poseert op de RDM-campus in Rotterdam trots naast een stoel van zout.
Wandpanelen en tegels
''In Frankrijk doe ik andere dingen. Daar maak ik wandpanelen en tegels'', vertelt hij. Daar blijft het niet bij. Ook huizen van zeezout staan op zijn verlanglijstje.
Dat Geboers nu nog meubels maakt, komt omdat woningen van zout aanvankelijk te hoog waren gegrepen. Hij begon met het maken van bakstenen van zout en zocht iets groters.
Gebouwen
''Een goede tussenstop tussen bakstenen en gebouwen is een meubelstuk'', zegt hij. ''Dus vandaar de stoelen.''
De Rotterdammer mixt het zeezout met water en een chemische stof. ''Helemaal biologisch afbreekbaar'', belooft hij. Daarna wacht de oven.
Prijskaartje
Het duurt vermoedelijk nog wel even voordat in iedere woonkamer stoelen van zeezout staan. Aan zo'n meubel hangt nu nog een prijskaartje van 1200 euro.
''Het zijn unieke objecten'', benadrukt de bedenker. ''Er zijn maar vijftien van. En ze komen ook op de Dutch Design Week in Milaan. Het zijn ook mooie stoelen.''
Plensbuien
Het is ook de vraag of toekomstige woningen van zeezout zijn opgewassen tegen het vochtige Nederlandse klimaat. Onbeschermd zeezout lost op tijdens plensbuien.
''Ze zijn niet bedoeld voor natte gebieden, maar voor droge gebieden waar zout een probleem is'', zegt Geboers. ''Dan heb je het bijvoorbeeld over het Midden-Oosten.''
Hars
Woningen van zeezout kunnen daar volgens de architect beter worden beschermd tegen neerslag dan in Nederland. ''Met een hars, bijvoorbeeld.''
De Rotterdammer heeft geen patent aangevraagd op zijn vondst. Hij vindt het niet erg als andere partijen met eigen bouwsels van zeezout komen.
''Als ze dat doen is het prima'', zegt hij. ''Ik denk dat het niet van deze tijd is om op dit soort dingen patent aan te vragen.''

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl