nieuws

Advocaat verlaat Oranje voor Fenerbahce

Dick Advocaat
Dick Advocaat
Dick Advocaat is al na drie oefenwedstrijden vertrokken als assistent-trainer van Danny Blind bij het Nederlands elftal. De 68-jarige Hagenaar wordt de nieuwe hoofdtrainer van het Turkse Fenerbahce.
Blind zegt verbaasd en teleurgesteld te zijn over het vertrek van Advocaat.,,Toen ik Dick in het voorjaar benaderde om assistent te worden, gaf hij mij de indruk dat hij zich daar voor langere termijn aan wilde verbinden. Maar goed, het heeft geen zin er lang bij stil te staan, we moeten door. Vanaf nu gelden alleen de wedstrijden tegen Griekenland en Zweden. Er is werk aan de winkel.''
Ook technisch manager Hans van Breukelen van de bond zegt onaangenaam verrast te zijn. ,,Natuurlijk ken ik de voetbalwereld en ik weet dat dergelijke zaken kunnen gebeuren. We richten ons nu op het zoeken naar een vervanger.''
De voormalige bondscoach werd in mei aan de technische staf van Blind toegevoegd en zat tijdens de oefenwedstrijden tegen Ierland, Polen en Oostenrijk op de bank. Hij verving Ruud van Nistelrooij, die naar PSV vertrok.
Advocaat was van 1984 tot 1987 en van 1990 tot 1992 al eerder assistent bij Oranje. De Hagenaar had zelf de leiding over het Nederlands elftal tussen 1992 en 1995 en van 2002 tot en met het EK van 2004. Afgelopen seizoen was hij na zijn vertrek bij het Engelse Sunderland als adviseur aan Feyenoord verbonden.