nieuws

Bloedonderzoek onder omwonenden Chemours

Een informatieavond over PFOA
Een informatieavond over PFOA
Zo'n 450 mensen die rond de voormalige Dupont-fabriek in Dordrecht wonen, krijgen een uitnodiging om bloedonderzoek te laten doen. Dat staat in een brief die maandag op de mat valt bij huishoudens in delen van Sliedrecht, Dordrecht en Papendrecht.
Dupont gebruikte tot 2012 PFOA, een giftige stof die wordt gebruikt bij het maken van teflon.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en GGD Zuid-Holland Zuid willen onderzoeken hoe hoog de PFOA-waarden zijn in het bloed van omwonenden.
Niet alle mensen uit de omgeving krijgen een uitnodiging. De deelnemers aan de studie worden gekozen op basis van een willekeurige steekproef. ''Het is dus volstrekt toevallig of u wel of niet een uitnodiging krijgt'', staat in de brief.

Albert Schweitzer Ziekenhuis


Mensen die geen uitnodiging krijgen, kunnen hun bloed tegen betaling alsnog laten testen. Daarvoor kunnen ze volgens de organisaties het beste aankloppen bij het Result Laboratorium van het Albert Schweitzer Ziekenhuis.
''Voor de minder draagkrachtigen heeft de Kringloopwinkel in Sliedrecht aangeboden de bloedtest te betalen'', zo staat in de brief. Omwonenden wordt afgeraden om op eigen houtje ergens een bloedtest te laten uitvoeren.
In de teflonfabriek van DuPont, die is overgenomen door Chemours, wordt geen PFOA meer gebruikt.
Als opvolger wordt nu gewerkt met de stof GenX. Ook dat middel is niet onomstreden. Volgens sommige experts is het net zo gevaarlijk als PFOA.