nieuws

Dierenopvang heeft handen vol aan konijnenziekte

Dierenopvang Het Knaagspoor in Ridderkerk worstelt met het vinden van voldoende vaccins tegen de dodelijke konijnenziekte RHD2. Het virus maakt al sinds eind vorig jaar slachtoffers onder zowel tamme als wilde konijnen.
Als konijnen ziek worden, hebben ze vrijwel geen kans op overleven. ''Het is een hele nare dood'', waarschuwt Saskia Burgering van het knaagdierencentrum. Voor baasjes is het bovendien moeilijk te zien of hun huisdier is overleden aan de ziekte.
Het Knaagspoor heeft nu nog voldoende vaccins in huis, maar moet steeds veel moeite doen om het middel te bemachtigen in het buitenland. ''Waarom het zo moeilijk blijft, weet ik niet'', zegt Burgering.
Productie
Burgering vraagt zich af waarom het vaccin niet in grotere hoeveelheden wordt geproduceerd. ''RHD2 is al in december vastgesteld'', zucht ze.
De knaagdierenopvang in Ridderkerk moest eerder al enige tijd de deuren sluiten vanwege de besmettelijke ziekte. Dit keer is dat niet nodig, omdat alle konijnen zijn ingeënt of in quarantaine zitten. ''Het risico dat er hier iets uitbreekt, is niet heel erg groot.''
Tips
Dierenbezitters die vrezen voor het welzijn van hun knaagdier, kunnen voor tips terecht op de website van Het Knaagspoor. Daar wordt onder meer geadviseerd om vooral geen vers gras of groente uit de moestuin te voeren aan tamme konijnen.
Ook mensen die wel eens in de natuur wandelen moeten uitkijken. Op veldjes waar wilde konijnen rondlopen, kunnen wandelaars de besmette urine van de knagers aan hun schoenen krijgen.
''Via uw schoeisel kan het virus verspreid worden'', waarschuwt de opvang.