nieuws

Kleine winsten op Europese beurzen

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De Europese beurzen zijn de handelsweek begonnen met kleine plusjes. Beleggers moesten het doen zonder bedrijfsresultaten of belangrijke macro-economische cijfers. Later deze week wordt het naar verwachting wel drukker.
De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,1 procent hoger op 454,51 punten. De MidKap steeg 0,2 procent naar 644,62 punten. De graadmeters in Frankfurt en Londen wonnen tot 0,4 procent, Parijs verloor 0,1 procent.
De AEX werd aangevoerd door industrieel toeleverancier Aalberts Industries, die 1,3 procent won. Ook digitaal beveiliger Gemalto deed het met 1,2 procent winst goed. Uitzender Randstad stond onderaan met een min van 1,2
procent. Shell zag een aanvankelijke winst door de hogere olieprijzen verdampen en noteerde vlak.
Flow Traders was na een afwaardering de grootste daler bij de middelgrote bedrijven. Kempen zette het advies op verkopen wegens aanhoudende lastige marktomstandigheden voor de beursintermediair. Het aandeel leverde 2,7 procent in.
Bij de kleinere bedrijven verloor detacheerder Brunel 4,6 procent na een afwaardering. Het bedrijf brengt vrijdag zijn kwartaalresultaten naar buiten, maar volgens ING moet nog niet worden gerekend op een ommekeer in de voor Brunel belangrijke energiesector en neemt de prijsdruk vooralsnog toe.
In Frankfurt waren aandelen van autofabrikanten in trek. Volkswagen kreeg er 1,4 procent bij, BMW steeg 1,1 procent en Daimler noteerde 0,7 procent hoger. In Londen verloor gokbedrijf William Hill 6,4 procent. Het bedrijf liet weten ook een verhoogd overnamebod van concurrenten 888 en Rank naast zich neer te leggen omdat het te laag zou zijn.
In Stockholm viel Hennes & Mauritz (H&M) in positieve zin op met een plus van ruim 2 procent. De Zweedse kledingwinkelketen presenteerde verkoopcijfers over juli die beter waren dan analisten hadden verwacht.
Beleggers hielden hun kruit verder droog voor later in de week, wanneer onder meer ABN AMRO, Delta Lloyd, Boskalis, BAM en Vopak de boeken openen. Ook wordt uitgekeken naar de notulen van de Federal Reserve op woensdag.
Amerikaanse olie werd 2,3 procent duurder bij 45,52 dollar per vat. Brent steeg ook 2,3 procent naar 48,04 dollar per vat. De euro werd voor 1,1197 dollar verhandeld, tegen 1,1170 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.