nieuws

Tientallen Rotterdamse Turken bedreigd na mislukte coup

Tientallen Rotterdamse Turken zijn bedreigd vanwege de spanningen in Turkije na de mislukte staatsgreep. Alleen al uit onze regio zijn bij het antidiscriminatiebureau RADAR 68 meldingen binnengekomen. Landelijk gaat het om zo'n tachtig meldingen van bedreiging. De meeste bedreigingen worden geuit via sociale media.
De mislukte coup vond al een maand geleden plaats, maar de spanningen zijn nog altijd voelbaar. In Turkije lijkt een heksenjacht gaande op handlangers van de coupplegers en het vermeende brein erachter.
Dat is de Turkse geestelijke Fetullah Gülen. Ook hier in Rotterdam liggen Gülen-aanhangers onder vuur.
Oorlogstaal
"Je ziet dat ze van alles en nog wat toegeworpen krijgen en er wordt in oorlogstermen gesproken in de sfeer van landverraders", zegt directeur Triesscheijn van RADAR.
"Ook een term als afvallige hoor je heel veel, en dat is één van de grofste beledigingen die je een moslim kan maken."
Ook een uitspraak van de Turkse consul dat Rotterdammers die sympathiseren met het gedachtegoed van Gülen terroristen zijn, is volgens RADAR olie op het vuur.
Directeur Triesscheijn: "Dat helpt niet echt om polarisatie tegen te gaan en normale omgangsvormen te bevorderen."
Aangiften
Bij de politie Rotterdam-Rijnmond zijn 35 aangiften binnengekomen van bedreiging. De spanningen binnen de Turkse gemeenschap hier heeft haar bijzondere aandacht, maar over de stand van het onderzoek wil de politie verder niets kwijt.
Een van de Rotterdamse Turken die aangifte heeft gedaan, is oud-politicus Alaattin Erdal. Hij is op sociale media uitgemaakt voor landverrader en aangegeven bij de kliklijn in de Turkse hoofdstad Ankara.
Erdal: "Aangesproken op één onderdeel en daardoor als terrorist worden bestempeld en in elkaar slaan waar je hem tegenkomt. Dat is waar we ons tegen moeten weren en moeten bestrijden."
Nederlandse heksenjacht
Sinds zijn aangifte heeft Erdal niets meer gehoord van de politie. Hij weet ook niet of er een onderzoek in gang is gezet naar de afzenders van de bedreigingen. Sommigen kent hij. Het zou volgens hem dus voor de politie geen onmogelijke klus moeten zijn ze op te sporen.
"Voor mij zijn politie en overheid te onzichtbaar hoe te hiertegen optreden", stelt Erdal. "Ik doe een beroep op burgemeester Aboutaleb en premier Rutte om hier bovenop te zitten, van zich te laten horen en zich te keren tegen een heksenjacht in Nederland."