nieuws

Bewoners Wilhelminapier: AIDA niet zo prima

Met veel bombarie werd afgelopen voorjaar aangekondigd dat het Duitse cruiseschip AIDAprima iedere week naar Rotterdam komt. Het hart van menig cruiseliefhebber maakte een sprongetje, maar omwonenden van de Wilhelminapier op Zuid zijn helemaal niet zo blij met het schip.
Meerdere bewoners van woontoren De Rotterdam hebben bij de gemeente en de Cruise Port Rotterdam geklaagd over overlast. Zo schijnt volgens hen het felle licht van het schip al vanaf 's ochtends vroeg recht hun appartement in en kunnen ze niet slapen door de 'ronkende motoren'.
Diesellucht
Ook zouden ze deuren niet kunnen openzetten, vanwege de uitlaatgassen. "De diesellucht in huis is anders niet te harden", schrijven bewoners aan de gemeente. Om hoeveel klagers het precies gaat, is onduidelijk.
Volgens een bewoner die anoniem wil blijven 'leeft het wel erg in de flat'. "Ik ken het riedeltje van de kapitein die om 07.00 uur het ontbijt aankondigt bijna uit m'n hoofd."
Ook Jim en zijn vriendin wonen in De Rotterdam en hebben steeds vaker last van de cruiseschepen. "Op een mooie dag gaan we niet op het balkon zitten. Ook 's avonds of op warme dagen de ramen openzetten kan niet."
Maatregelen
Volgens bewoners leek het er even op dat de cruiseterminal de AIDAprima anders had laten aanmeren, waardoor de problemen waren opgelost. Maar afgelopen week was het weer mis, blijkt uit een tweede brief die ze hebben gestuurd.
De omwonenden willen dat de gemeente maatregelen neemt. Zo moeten vervuilende schepen niet te dicht bij huizen worden aangelegd. Ze willen dat elders een tweede terminal komt.
Daarbij vinden ze dat cruiseschepen niet 's nachts aan de Wilhelminapier moeten liggen. De AIDAprima is een van de weinige schepen die 's nachts blijven. De meeste zijn 's avonds alweer vertrokken.
Gemeente
Wethouder Adriaan Visser (Haven) heeft laten weten dat de gemeente niet beslist over ligplaatsen voor cruiseschepen. De reder kiest die uit. Daarbij kunnen de schepen volgens Visser niet ergens anders aanmeren in de stad.
"Ik begrijp dat de boten erbij horen", zegt Jim. "Ze lagen hier ook eerder dan de woningen er stonden. De vraag is alleen: hoeveel komen er nog bij? Het worden er steeds meer. In mei lagen er zestien schepen. Om de dag één. Dat wordt vervelend. Maak dan walstroom en plug ze in."
Bewoners hopen dat de gemeente rekening houdt met de klachten, ondanks dat bewoners zelf ervoor kiezen aan de Wilhelminapier te wonen. Jim: "Zeker als je een milieuzone maakt. Je mag de stad niet meer in met je oldtimer, maar zo'n boot mag hier wel liggen ronken. Wat is dan je echte visie?"

Klachten

Directeur Mai Elmar van de cruiseterminal zegt de klachten serieus te nemen. Ze wijst erop dat de hoofdmotor van de AIDAprima uitgaat als het schip aan de kade ligt. Het vaartuig gaat dan over het aggregaten.
Ook zou het schip beschikken over de 'nieuwste installaties qua milieu'. De AIDAprima gaat volgens Elmar op termijn gebruikmaken van vloeibaar gas als het aan de kade ligt. ''Dan zal er nog minder uitstoot zijn'', belooft ze.
Volgens de directeur is ook werk gemaakt van de klachten over lichtoverlast. De lichtkoepels aan de buitenkant van het schip gaan vanwege kritiek van omwonenden om 23:00 uur uit. De lichtkoepel aan de binnenkant van de AIDAprima gaat om 01:00 uur op zwart.