nieuws

Onrust onder ouders Rotterdamse 'Gülenschool'

Onderwijs Archief
Onderwijs Archief © Thijs Kern
De Rotterdamse basisschool Cosmicus dreigt leerlingen te verliezen door de mislukte staatsgreep in Turkije. Dat blijkt uit navraag van Trouw. Ouders halen hun kinderen weg bij scholen die geassocieerd worden met de islamitische prediker Fethullah Gülen.
Aanhangers van de Turkse president Erdogan hebben de afgelopen weken via Twitter en Facebook lijsten verspreid van organisaties die banden zouden hebben met Gülen. Ook een aantal Nederlandse scholen staat op die lijst.
Uit een rondgang van de krant blijkt dat meerdere ouders hebben laten weten hun kinderen van de betreffende scholen te halen. Zeker zeven basisscholen raken volgens de krant leerlingen kwijt. Bij de Rotterdamse school Cosmicus overwegen zeven ouders uitschrijving.
Gülen
Turkije heeft na de mislukte staatsgreep van vorige maand de jacht geopend op Gülen-aanhangers. Erdogan heeft Gülen aangewezen als het brein achter de poging hem met geweld af te zetten. De prediker woont zelf in de Verenigde Staten.
Omdat de invloedrijke Gülen ook in Nederland aanhangers heeft, leidt dat tot spanningen die onder meer in Rotterdam voelbaar zijn. Tientallen Rotterdamse Turken maakten de afgelopen tijd melding van bedreiging.
Eerder zei ook voorzitter Alaattin Erdal van stichting Cosmicus bedreigd te worden sinds de couppoging. "Ik krijg berichten op Facebook en Twitter van mensen die ik niet ken die zeggen: wij hebben jou alvast gemeld bij de kliklijn in Turkije.''