nieuws

'Top bedrijfsleven is oud en onervaren'

De top van het Nederlandse bedrijfsleven is relatief oud en onervaren. De gemiddelde leeftijd is bijna zestig jaar. De bestuurders hebben door de bank genomen zo'n 4,5 jaar bestuurlijke ervaring. Dat concludeert de Britse zakenkrant Financial Times dinsdag na onderzoek.
Volgens de krant worden bestuurders die lang op hun plek blijven zitten doorgaans gezien als minder onafhankelijk. Om die reden zijn er in meerdere landen regels die voorschrijven dat oudgedienden niet mogen meebeslissen over zaken als beloningen.
In de Verenigde Staten is er geen code die de zittingstermijn beperkt. Gemiddeld heeft een bestuurder daar dan ook ruim acht jaar ervaring. De gemiddelde leeftijd is daar bijna 62 jaar. In Scandinavië zijn bestuurders doorgaans een stuk jonger. In Noorwegen is de gemiddelde bestuurder 54 en heeft die ook 4,5 jaar ervaring.
Nederland zit in de middenmoot als het aankomt op vrouwen in de top. Bij de onderzochte bedrijven in Nederland is 25 procent van de bestuursleden een vrouw. In de VS is dat slechts 15 procent en bij koploper Noorwegen, waar een quotum geldt, ruim 42 procent.