nieuws

Lichte verliezen op beurzen Europa

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De Europese aandelenbeurzen lieten dinsdag kleine verliezen zien. In de Amsterdamse AEX-index nam staalconcern ArcelorMittal het voortouw. In Londen zaten de mijnbouwers in de lift na meevallende cijfers van BHP Billiton.
De AEX noteerde richting het einde van de ochtendhandel licht in de min op 454,35 punten. De MidKap stond 0,4 procent hoger op 647,08 punten. Parijs, Frankfurt en Londen zakten tot 0,1 procent.
ArcelorMittal won 4,5 procent. Maritiem oliedienstverlener SBM Offshore volgde met een plus van 1,8 procent. Shell ging 1 procent vooruit. Heineken was de grootste daler bij de hoofdfondsen met een min van 1 procent.
Unilever (min 0,7 procent) stond ook in de belangstelling na de overname van de Zweedse luchtzuiveraar Blueair. Er werd geen overnamesom gemeld. Blueair draaide in 2015 een omzet van 106 miljoen dollar.
In de MidKap poetste TKH Group een eerder verlies weg en klom 0,4 procent. Het technologiebedrijf kondigde aan dat de omzet in het tweede kwartaal is gedaald, net als het bedrijfsresultaat. TKH had vooral last van een dalende omzet bij de divisie Industrial Solutions, door een lagere orderinstroom vanwege terughoudendheid voor grote investeringen in China.
In Londen ging mijnbouwconcern BHP Billiton 3,6 procent vooruit. BHP heeft in het afgelopen boekjaar de onderliggende winst zeer sterk zien dalen vanwege de lage grondstoffenprijzen. Wel viel de winst hoger uit dan analisten hadden gedacht. Branchegenoten Rio Tinto en Anglo American wonnen tot 3,2 procent.
In Frankfurt ging de aandacht uit naar de producent van industriële gassen Linde, die fusiegesprekken zou voeren met de Amerikaanse branchegenoot Praxair. Door een samengaan zou 's werelds grootste leverancier van industriële gassen ontstaan. Linde klom 7,3 procent.
Amerikaanse olie noteerde 0,5 procent hoger op 45,96 dollar per vat. Brent won 0,4 procent naar 48,55 dollar per vat. De euro werd voor 1,1267 dollar verhandeld, tegen 1,1197 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.