nieuws

Ex-delinquenten strijken neer in voormalig politiebureau

Jongeren 'met een krasje' gaan binnenkort koffie schenken in het voormalige politiebureau aan het Rotterdamse Eendrachtsplein. Dat geeft ze de kans werkervaring op te doen zonder hun uitkering te verliezen.
Het wordt een tijdelijk, tweede filiaal van
. Dat werd ooit bedacht om jongeren met een problematisch verleden een nieuwe start te geven. Het gaat dan om ex-delinquenten en doelgroep-jongren met en krasje.
Het succes van de formule smaakte naar meer en dus kan straks ook koffie worden gedronken in het voormalige politiebureau.
''We hebben op het Burgemeester Meineszplein bewezen dat kan'', zegt begeleider Marco den Dunnen, de jeugdcoördinator van de politie in Delfshaven.
Verbouwing
Inmiddels is de verbouwing van het voormalige politiebureau in volle gang. De locatie is nieuw, maar de formule achter de koffiebar is hetzelfde gebleven.
''Wij helpen jongeren terug de maatschappij in'', zegt Den Dunnen. ''Schulden wegnemen, huisvestiging regelen en vooral: werken leren.''
Training
De jonge werknemers staan straks aan het Eendrachtsplein niet alleen achter de koffiebar: er is ook ruimte vrijgemaakt voor trainingen.
''Er is kantoor en lesruimte voor de jongens'', vertelt de begeleider. Daar krijgen ze onder meer les in Nederlands, Engels en wiskunde.
Ondanks hun soms schimmige verleden heeft Den Dunnen vertrouwen in 'zijn' jongens. ''Ze willen allemaal. Ze moeten het even leren en daar moet je de tijd voor nemen.''