nieuws

Foto's van Brits bombardement op Spangen gevonden

Er zijn foto's gevonden van de gevolgen van een Brits bombardement op Rotterdam-Spangen op 5 oktober 1940. De foto's zijn gemaakt door Jan van der Veen. Zijn foto-album en camera's zijn kort geschonken aan Museum Rotterdam '40-'45 NU.
Foto's van dit bombardement op Spangen zijn niet eerder door deskundigen gezien. Op zaterdagavond 5 oktober 1940 gooien Engelse vliegtuigen brisantbommen en brandbommen op de wijk Spangen.
Doel van de bommen is de haven, net als bij het Vergeten Bombardement van 31 maart 1943 wordt de wijk 'per ongeluk' getroffen. Bij het bombardement van oktober 1940 komen vijf mensen om het leven en raken er zeven zwaar gewond.
Op de Mathenesserdijk valt een bom die niet ontploft, maar wel het dak en de voorgevel van Apotheek Vos beschadigd. Op de foto's is te zien dat de bom bedekt wordt met strobalen.
Ook Kasteel van Sparta krijgt te maken met de gevolgen van de bommen. Door de enorme luchtdruk zijn alle ramen gesneuveld.
De dag nadat de bommen zijn gevallen, komen uit alle windstreken mensen kijken. De politie sluit de wijk af voor pottenkijkers. Hoe Jan van der Veen dan toch zijn foto's heeft kunnen maken, is niet bekend.
De foto's en de camera's van Jan van der Veen zijn te zien in de vitrines in Museum Rotterdam '40-'45 NU.