nieuws

Overlast afgemeerde schepen is 'smeerlapperij' voor flatbewoners

Ook aan de centrumkant van de Maas wordt de overlast door aangemeerde schepen gevoeld. Niet alleen bewoners aan de Wilhelminapier klagen over stank en geluid, ook bewoners van tegenovergelegen woontorens Hoge Erasmus en Westerlaantoren hebben last van stank en geluid.
Smeerlapperij
"Wij noemen dat de smeerlapperij", zegt Louw Feenstra, een bewoner van de 93 meter hoge woontoren aan het Willemsplein. "Je moet opletten dat je kleren niet vies worden want op het balkon ligt een laag stof. Het is vettige stof, dat komt van olie. Met name afkomstig van die cruiseschepen."
Vanuit zijn achtergrond -Feenstra was vroeger arts- maakt hij zich zorgen over het toenemende fijnstof in combinatie met de dichte bebouwing op de Wilhelminapier. "Het is voor de volksgezondheid niet erg goed dat er zoveel rotzooi uit die schepen komt."
Diezelfde zorg heeft ook Gervais Iralde die woont in de Westerlaantoren. Hij klaagt al twee jaar over stank en geluid. "Aan de Parkkade hebben we hetzelfde probleem. Stankoverlast van de dieselmotoren en 's nachts het geluid van de generatoren die draaien op de afgemeerde schepen. Daardoor kunnen we niet slapen."

Bezopen

Beide flatbewoners stellen grote vraagtekens bij de milieuzone waardoor oude vervuilende auto worden geweerd uit het centrum van Rotterdam. Feenstra: :"Het is bezopen dat al die oude auto's er niet in mogen, terwijl een veelvoud van die (fijnstof)troep door die passagiersschepen wordt uitgebraakt."
Iralde voelt zich gefrustreerd en teleurgesteld over de milieuzone: "De schepen die afmeren aan de Parkkade bevinden zich toch ook in de milieuzone. Maar blijkbaar niet. Hier klopt iets niet."
LNG
De gemeente Rotterdam verwacht dat de stank- en lawaaioverlast van het cruiseschip AIDAPrima binnen een maand een stuk minder is. Die overlast komt doordat dieselaggregaten de hele nacht doordraaien aan boord van het schip.
Shell heeft een vergunning aangevraagd om vanaf de Wilhelminapier LNG te gaan leveren aan het cruiseschip. Op gas draaiende generatoren zorgen voor minder herrie, stank en milieuvervuiling.