nieuws

Cor is na acht jaar eindelijk klaar met Bach

In acht jaar tijd nam organist Cor Ardesch uit Dordrecht alle orgelwerken van Johan Sebastiaan Bach op. De ruim 700 werken van de componist kwamen op achttien cd's te staan, die de organist van de Grote Kerk vol trots presenteert aan de liefhebbers.
Het "Bach-project" van de stadsorganist van Dordrecht begon in 2008 kort nadat in de Grote Kerk in Dordrecht het nieuwe Bach-orgel was gebouwd.
"Op dit Barokorgel klinkt de muziek van Bach zoals hij het bedoeld heeft", zegt Ardesch. "Omdat het toch ingespeeld moest worden, besloot ik dat met al het orgelwerk van de componist te doen."

Uniek

Het is volgens de organist voor het eerst in Nederland dat een organist al de werken op één orgel speelt en opneemt. Voor Ardesch was het project een ontdekkingsreis.
"Het was een uitdaging om alle werken in de vingers te krijgen, want ik speelde niet alles. Dat zorgt voor verdieping. In mijn spel, maar ook in het werk van Bach".

Nachtelijke uurtjes

De opnamen gebeurden vooral 's nachts, omdat Ardesch het orgel in totale stilte wilde bespelen en geen geluid wilde opnemen dat van buitenaf kwam.
"Het was heel bijzonder. In een hele donkere kerk en dan alleen dat ene lampje bij die speeltafel. Ja dat is wel iets dat ik ga missen straks", vertelt hij.

Presentatie

De cd box van de Bach-organist wordt 24 augustus gepresenteerd in de Grote Kerk in Dordrecht. Wie de muziek via Spotify wil beluisteren moet nog even wachten "Daar wordt aan gewerkt", besluit Ardesch lachend.