nieuws

Rotterdam gaat met scholen praten over Turkse spanningen

Wethouder de Jonge (CDA) gaat woensdag in gesprek met alle schoolbesturen in Rotterdam over de spanningen binnen de Turks-Rotterdamse gemeenschap.
Hij vindt het onacceptabel dat het Turkse conflict, ruim 3000 kilometer verderop, hier ook spanningen met zich meebrengt.
''Het kan niet zo zijn dat scholieren die hier zijn geboren en opgegroeid zich niet veilig voelen in de Rotterdamse straten. Ik wil er alles aan doen om leerlingen zich hier veilig te laten voelen op school,'' aldus De Jonge.
Vanuit de gemeente gaat er ook een brief uit naar alle scholen in Rotterdam waarin wordt uitgelegd hoe om te gaan met spanningen, maar ook om de gemeente in te schakelen waar nodig.
''We hopen natuurlijk niet dat er politie inzet nodig is, maar als blijkt dat de conflicten uit de hand lopen binnen een school, zullen we dat zeker doen. Daarnaast geven we leidraden over in gesprek gaan met leerlingen'', zegt De Jonge.
Scholen die direct gelieerd zijn aan Gülen, gaan apart in gesprek met de wethouder. ''Zij maken zich zorgen over hun veiligheid maar ook over leerlingen die zich mogelijk uitschrijven op die scholen.
De Jonge: ''We gaan ons inzetten om de veiligheid op deze scholen te garanderen want het kan niet zo zijn dat een conflict in Turkije hier verder gaat.''