nieuws

Sloop nieuwbouw Rotterdamse basisschool lijkt onafwendbaar

De sloop van de nieuwbouw van basisschool het Open Venster in Rotterdam-Lombardijen gaat hoogstwaarschijnlijk door. Ook een nieuw rapport over de staat van het gebouw brengt de gemeente Rotterdam niet op andere gedachten.
''Onze juristen kijken nog naar mogelijke juridische gevolgen. Maar bouwtechnisch zien we in dit rapport veel overeenkomsten met eerdere adviezen aan ons. Daarom zien we geen reden om de voorbereidingen voor de sloop stil te leggen'', zegt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam over het rapport van de Stichting Hout Research (SHR).
SHR maakte het rapport in opdracht van aannemer Van Deelen uit Ede. De stichting wordt beschouwd als dé expert op het gebied van houtbouw. Professor Jorissen, de enige hoogleraar houtbouw in Nederland, kwam zelfs eerder terug van vakantie om het rapport in te dienen. Doel van die actie was ook om de sloop te voorkomen.

Verantwoordelijkheid

Jorissen beschouwt in zijn rapport vooral de stand van zaken rond het schoolgebouw aan de Catullusweg. Hij schrijft op tal van punten over zaken die met kleine, maar ook met grote ingrepen kunnen worden aangepast. De hoogleraar benoemt - volgens opdracht - niet wie schuldig is aan die tekortkomingen.
Dat is ook het belangrijkste struikelblok tussen de gemeente Rotterdam (opdrachtgever) en aannemer Van Deelen (uitvoerder). Al maanden ligt de bouw stil omdat beide kampen strijden over wie verantwoordelijk is voor de mankementen. De aannemer herhaalde dat dinsdag in de bijbehorende aanbiedingsbrief.
Diverse partijen uit de Rotterdamse gemeenteraad riepen de verantwoordelijke wethouders De Jonge en Schneider eerder tot de orde. Zij vragen zich af of de sloop niet kan wachten zolang de zoektocht (aanbesteding) naar een nieuwe aannemer nog niet is begonnen.
''We hebben dinsdag nog overleg gehad'', zegt Leo Bruijn van de PvdA, die met VVD en CU/SGP vragen stelde. ''We blijven verbaasd over de snelheid die dit college heeft. We vragen ons ook af of Rotterdam er financieel goed uitspringt.''

Sloop

De gemeente zet onderwijl de voorbereidingen voor de sloop voort. De aangekondigde rapportpresentatie door SHR op de bouwlocatie gaat vermoedelijk ook niet door. De wethouders Schneider en De Jonge hebben zich voor die happening op 29 augustus overigens al afgemeld.
De zaak tussen Rotterdam en Van Deelen wordt vermoedelijk in de rechtszaal beslecht. De gemeente verwacht daar een schadevergoeding in de wacht te slepen om de nieuwe bouw te kunnen financieren. Het plan is om de school rond Kerstmis 2017 op te leveren.