nieuws

Kringloopwinkel in Sliedrecht helpt bij bloedonderzoek Dupont

De kringloopwinkel in Sliedrecht wil arme plaatsgenoten gaan helpen om toch een bloedtest te laten doen naar de aanwezigheid van de giftige stof PFOA in hun bloed.
Het RIVM heeft zo'n onderzoek aangekondigd onder 450 omwonenden, maar mogelijk vallen daarbij mensen buiten de boot die wel een onderzoek willen, maar dat niet kunnen betalen, aldus de Kringloopwinkel.
Dupont en opvolger Chemours zijn in opspraak gekomen door de jarenlange uitstoot van het kankerverwekkende PFOA, Dat kwam vrij bij de fabrikage van teflon.

Winst voor milieuprojecten

Voorzitter Arie de Ruiter zegt dat de Kringloopwinkel indertijd is opgericht voor een schoner milieu. In de statuten staat dat de winst moet worden besteed milieuprojecten. "Dit past daarin", zegt de Ruiter. "Een chemiebedrijf als Chemours hoort niet in een dichtbevolkt gebied. Wij vinden dan ook dat het daar weg moet en daar willen we bij helpen."

Bewijs tegen Chemours

De Kringloopwinkel wil zelf actief bewijs vergaren dat in rechtzaken tegen Chemours kan worden gebruikt. "We zoeken mensen die minstens tien jaar hebben gewoond in de buurt van de fabriek, voordat die stopte met het gebruik van PFOA. Ze stopten daarmee in 2012", zegt de Ruiter.
"Ik ken mensen die er zeker tien jaar gewoond hebben en die hebben nu allerlei onverklaarbarre ziekten. Als dan uit onderzoek blijkt dat er ook PFOA in het bloed zit, dan kan dat helpen als bewijs."