nieuws

Woningverkopen opnieuw omhoog

Huizenmarkt
Huizenmarkt
De huizenverkoop in Nederland is in juli met meer dan 7
procent gestegen vergeleken met een jaar eerder. In totaal werden er vorige maand 19.723 woningen verkocht, maakte het Kadaster woensdag bekend.
Vergeleken met de voorgaande maand, juni 2016, bedraagt de toename 10,4 procent. Van alle typen woningen werden er meer verkocht. De verkoop van
vrijstaande woningen nam met ruim 18 procent het meest toe. Bij twee-onder-eenkapwoningen is de stijging het minst, met een plusje van 1,7 procent.
Volgens het Kadaster klommen de woningverkopen in vrijwel alle provincies, behalve in Noord-Holland. Daar kwam de daling uit op 3,4 procent. Overijssel is met een plus van 21,3 procent de grootste stijger.
De huizenverkoop zit al tijden in de lift, vooral als gevolg van de extreem lage hypotheekrente. Daarnaast liggen de prijzen van koopwoningen nog altijd ruim onder het niveau van voor de crisis in 2008.
Door de grote vraag dreigt volgens de vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers NVB een tekort aan nieuwbouwwoningen in Nederland. ,,Door gebrek aan plancapaciteit en trage procedures dreigt de nieuwbouwmarkt weldra droog te koken'', aldus de vereniging woensdag.
Volgens het Kadaster zijn er vorige maand 8,4 procent meer hypotheken geregistreerd dan een jaar eerder. Ook werd bekend dat er in juli 196 gedwongen huizenverkopen hebben plaatsgevonden. Dat was 22,5 procent minder dan vorig jaar.