nieuws

Been: 'Ik hoefde er geen moment over na te denken'

Mario Been gaat vanaf vrijdag aan de slag als assistent-trainer bij Fenerbahçe. De 52-jarige oud-trainer van onder meer Feyenoord en Excelsior wordt in Turkije de rechterhand van trainer Dick Advocaat. Cor Pot gaat ook aan de slag als assistent. "Dick stelde mij die vraag en ik hoefde er geen moment over na te denken", aldus Been tegenover RTV Rijnmond.
Over de rolverdeling kan hij nog weinig zeggen. "Het gesprek met Dick heeft twee minuten geduurd. Hij wilde weten of ik wilde. De rolverdeling en de taken zullen we vrijdag bespreken, als ik naar Turkije ga. Als assistent maak je jezelf onderhevig aan de hoofdtrainer."
Sinds zijn ontslag bij KRC Genk in februari 2014 is Been aan de slag gegaan als tv-analist bij voetbalwedstrijden. Desalniettemin bleef de wens aanwezig om nog eens als trainer aan de slag te gaan. "Ik had het eerlijk gezegd niet meer verwacht omdat ik er al ruim twee jaar uit ben, na Genk. Dus ik had me helemaal geconformeerd aan het werk voor FOX", legt Been uit.
"Ik denk dat op het trainingsveld staan wel het allerleukste is", vervolgt hij. "Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik het leuk vind om training te geven. Daar krijg ik nu weer de kans voor. In een hectisch land, maar ook een lekker warm land en bij een mooie club. Ik heb me natuurlijk laten inlichten door Pierre (Van Hooijdonk, red.). Hij heeft verteld dat het een geweldige club is. De entourage, de liefde voor de club van de supporters. Het kan daar aardig tekeer gaan", aldus Been.
Mario Been begon zijn trainersloopbaan als hoofdtrainer bij Excelsior en werd direct kampioen in de eerste divisie. Via NEC kwam hij bij Feyenoord terecht, de club waarmee hij in 1984 als speler landskampioen werd en waar hij eerder ook werkte als assistent-trainer van onder andere Leo Beenhakker en Bert van Marwijk.

Rommelig land

De laatste maanden was het rommelig in Turkije. In juni was er een aanslag op het vliegveld van Istanboel en vorige maand werd er een couppoging gepleegd. "Ik heb die vraag wel gesteld: Is het wel rustig daar? Mijn zaakwaarnemer Rob Jansen en Cor Pot zeiden volmondig dat zij niets merken van hetgeen wat een paar weken geleden daar aan de hand is geweest. Ik ga er allereerst alleen naar toe vanwege het voetbal en niet voor dat soort zaken. Als het echt zo erg was geweest had Robin van Persie ook al weer thuis gezeten, denk ik."