nieuws

Baldadige jeugd of knagende konijnen op Spijkenisser kerkhof?

Vandalen hebben op de Spijkenisser begraafplaats de Ommering maar liefst elf keer in acht maanden tijd het graf van de vorig jaar december overleden 28-jarige Samantha van Veen vernield. Dat vermoedt tenminste Samantha's moeder Sylvia.
Verbolgen is ze. En ontroostbaar. Want ondanks diverse aangiftes, klachten en verzoeken weigert de beheerder van de afgelegen gemeentelijke begraafplaats iets tegen de vernielzucht te doen. Nader onderzoek of camera's bij het graf? Het wordt van de hand gewezen. "Zoiets zou schending van de privacy zijn."
Sylvia gelooft er niet in dat herten of konijnen de graven bezoedelen en persoonlijke bezittingen zouden weggrissen. "Ik vind het knap als die er met beeldjes of fotolijstjes vandoor gaan", zegt ze.
De laatste tijd gaat ze met lood in de schoenen naar het kerkhof, bang dat er wéér iets vernield is. Ze overweegt dan ook om het lichaam van Samantha te laten opgraven en cremeren.
Het is een publiek geheim, zegt ze, dat hangjongeren 's avonds en 's nachts bezit nemen van de begraafplaats om te chillen of te dealen. Bierblikjes - deels in verroeste staat - zijn daar de stille getuigen van.
De schade op het kerkhof beperkt zich ook niet tot het graf van Sylvia's dochter. "Ik weet zeker dat een camera het hele probleem zou oplossen."
De gemeente Nissewaard laat in een reactie weten dat er vorig jaar onderzoek is gedaan naar de vernielingen. Daaruit bleek dat het wel degelijk hazen, herten en konijnen zijn die over de graven lopen. "Ze komen vanuit de polder naar het kerkhof", zegt woordvoerder Aart van Kapel.
Volgens de politie worden er geen strafbare feiten door mensen gepleegd en is optreden dus lastig.