nieuws

Gezocht: 150 naakte Rotterdammers

Met en zonder kleren poseren. Fotograaf Leon Schröder is voor zijn boek Naked Rotterdam op zoek naar modellen die daar geen moeite mee hebben. Het ideale lichaam? Dat hoef je niet te hebben. Juist de imperfectie is interessant, vindt de fotograaf.
Schröder is niet de eerste die inwoners van een stad ook zonder het "masker van kleding" wil vereeuwigen. Greg Friedler deed eerder hetzelfde in Londen, Los Angeles, Las Vegas en New York.
Van zijn modellen vermeldde Friedler niet de naam. Slechts hun leeftijd en beroep kwamen bij de foto te staan.
Het Rotterdamse project van Schröder is een eerbetoon aan de Amerikaanse fotograaf, die vorig jaar op 44-jarige leeftijd zelfmoord pleegde.

Reacties

Makkelijk zal het niet zijn om voor het einde van het jaar 150 mensen uit de kleren te praten, erkent hij. En dat blijkt donderdagochtend ook al meteen op Radio Rijnmond. "Nee, daar voel ik mij niet goed bij", reageert een jonge vrouw, die door verslaggever Jelle Gunneweg wordt benaderd om mee te doen.
"Het is aan mij niet besteed", een oudere man afwerend. "Ik heb niet zo'n heel mooi figuur en nogal wat chronische zaken waar ik het liever niet over heb."
"Die reacties krijg ik vaak", zegt Schröder. "Veel mensen, zeker jonge vrouwen, willen nu het ideale lichaam bereiken. Maar normaal is niet wat we in de media zien. Ik wil juist de schoonheid van de imperfectie in beeld brengen."
"Ik erger me dood aan modellen", haakt de oudere man in. "Waarom moet je nou dertig kilo wegen als je een heel mooie meid kunt zijn?"
Schröder: "Je ziet bijna nooit dat je niet perfect hoeft te zijn. Nou ja, als je naar de sauna gaat misschien. En in mijn boek dus...."