nieuws

BAM voert winst verder op

bam
bam
Bouwer BAM heeft in de eerste zes maanden van dit jaar de winst verder weten op te voeren. Volgens het bouwbedrijf presteert onder meer de sector civiele techniek sterk, terwijl ook bij publiek-private
samenwerkingen (pps) solide werd gepresteerd. Dat meldde BAM donderdag in een handelsbericht over het eerste halfjaar.
De nettowinst van BAM was 32,9 miljoen euro, waar een jaar eerder 4,7 miljoen euro resteerde onder de streep. De omzet viel met 3,4 miljard euro een fractie lager uit dan de 3,5 miljard euro een jaar eerder. Dit was volgens de onderneming onder meer het gevolg van de daling van het Britse pond.
Dat de Britten in juni in een referendum kozen voor een brexit heeft volgens BAM vooralsnog geen invloed gehad op de resultaten, anders dan de waardedaling van het pond. Zo werden geen orders geannuleerd en zijn vrijwel alle inkomsten voor dit jaar bevestigd.
Topman Rob van Wingerden zei in een toelichting dat hij de gevolgen van de aanstaande brexit op de langere termijn niet kan voorzien, maar dat de markt mogelijk ook kan profiteren. ,,Omdat de Britten willen laten zien dat de keuze voor het vertrek niet voor niets is geweest, komt er mogelijk meer dynamiek in de markt'', aldus Van Wingerden. ,,Het is ook in niemands belang om er een drama van te maken.''
Na Nederland is het Verenigd Koninkrijk de belangrijkste markt voor BAM. In 2015 waren de Britse activiteiten goed voor 31 procent van de omzet van de bouwer.
In Duitsland hoopt BAM de komende jaren onder meer te profiteren van het onderhoudsplan voor wegen dat de regering in Berlijn aankondigde. Verder zal BAM zich, anders dan nu, gaan richten op een vijftal regio's in het
land. Het bedrijf voelt zich daarbij gesteund door goede resultaten in de regio Berlijn. Om dit te realiseren heeft BAM enkele miljoenen gereserveerd.
De orderinstroom over de eerste zes maanden van het jaar daalde tot 10,6 miljard euro. Ook hier kreeg de waardedaling van het pond voor een deel de schuld, terwijl BAM verder een project in België geannuleerd zag worden. Ook hanteert de bouwer een striktere discipline bij het aannemen van opdrachten.