BURGEMEESTER

Albrandswaard zet streep door noodopvang 40 asielzoekers na onthulling Broekers-Knol: 'Opvang is geen verplichting'

Burgemeester De Witte wil dat het college en de gemeenteraad besluiten over asielopvang
Burgemeester De Witte wil dat het college en de gemeenteraad besluiten over asielopvang © Rijnmond
Nu voormalig staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ankie Broekers-Knol afgelopen maandag op haar laatste werkdag heeft toegegeven dat haar verzoek aan gemeenten om asielzoekers op te nemen geen verplichting is, wil de gemeente Albrandswaard af van de eerdere toezegging om mee te werken aan een noodopvang van veertig vluchtelingen. Dat schrijft burgemeester De Witte van Albrandswaard aan de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.
De gemeente Albrandswaard liet dinsdag weten de medewerking aan de acute noodopvang van veertig asielzoekers op te schorten. "De aanwijzing door het Rijk blijkt geen verplichting te zijn", zo schreef burgemeester Jolanda de Witte in haar brief aan de voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond, burgemeester Aboutaleb van Rotterdam.
Aboutaleb liet maandagavond zelf ook al weten verbolgen te zijn over het feit dat de 'aanwijzing' van Broekers-Knol om asielzoekers op te nemen in de regio Rotterdam juridisch helemaal niet kan. Het telefoontje van Broekers-Knol voelde volgens Aboutaleb destijds als "een tik op de neus".
Met het besluit van De Witte om de eerdere toezegging voor opvang van asielzoekers te annuleren, is ook de aanwijzing van parkeerplaats De Rode Boog aan de Zevenmeet in Rhoon als locatie voor een asielzoekerscentrum voorlopig van de baan.

Geen juridische basis

Burgemeester De Witte uitte haar twijfels over de juridische onderbouwing van de aanwijzing van Broekers-Knol al eerder, zo valt te lezen op de website van de gemeente Albrandswaard.
Desondanks kreeg de gemeente te horen dat het organiseren van noodopvang verplicht was. Maar dat klopt dus niet. Uit antwoorden van Broekers-Knol van maandag 10 januari op vragen van Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt blijkt dat de 'aanwijzing' van de voormalige staatssecretaris geen verplichting is.
Het college en de gemeenteraad van Albrandswaard gaan zich nu beraden op de vraag of ze mee willen werken aan de opvang van deze groep asielzoekers.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp: +3197012113165 of mail: nieuws@rijnmond.nl!