nieuws

Vopak heeft goed half jaar achter de rug

De lage olieprijs is goed voor het Rotterdamse tankopslagbedrijf Vopak. De bezettingsgraad groeide van 91 procent in de eerste helft van 2015 naar 94 procent in de eerste helft van 2016.
De toename heeft Vopak mede te danken aan het ruime aanbod op de oliemarkt. De vraag naar opslagruimte is daardoor groot.
Maar wat als de olieprijs nog verder daalt? "Als we meer olie moeten opslaan, zullen wij de producten sneller door de terminals moeten laten stromen", vertelt directeur Eelco Hoekstra. "We gaan onze capaciteit qua terminals in Rotterdam in ieder geval niet vergroten."
De omzet van het opslagbedrijf daalde de afgelopen tijd wel. Door een daling van 3 procent kwam de omzet uit op 679,9 miljoen euro. Het aandeel Vopak daalde daardoor op de beurs.
De oorzaak van de daling is het afstoten van vestigingen in het Verenigd Koninkrijk en Japan. "Dat is dus een vertekend beeld", vervolgt Hoekstra. "Als we dat zouden corrigeren zouden we een winst maken van zeker 4 procent."
Vopak maakte in juli bekend te gaan uitbreiden. Het bedrijf wil een grote eigen terminal bouwen in Panama. Tot 2019 moet er 4,5 miljoen kubieke meter extra capaciteit komen.