nieuws

Opslagtanks Vopak bijna tot rand gevuld

Vopak Vlaardingen
Vopak Vlaardingen
Tankopslagbedrijf Vopak heeft in de eerste helft van dit jaar de bezettingsgraad van zijn opslagtanks zien stijgen tot 94 procent, van 91 procent een jaar eerder. Vopak profiteert van de lage olieprijs en het ruime aanbod op de oliemarkt omdat daardoor de vraag naar opslagcapaciteit groot is.
Het bedrijf sprak vrijdag van gunstige marktomstandigheden, die een gezonde basis vormen voor de prestaties in heel 2016. Vopak had eerder de verwachting uitgesproken dat de bezettingsgraad dit jaar boven de 90 procent zou uitkomen.
De omzet kwam in de afgelopen periode uit op 679,9 miljoen euro, een daling van 3 procent. Dat kwam echter door desinvesteringen en negatieve wisselkoerseffecten. Het bedrijfsresultaat (ebitda) voor afschrijvingen en exclusief bijzondere posten ging met 3 procent omhoog tot 420,9 miljoen euro.
De wereldwijde opslagcapaciteit staat nu op 33,6 miljoen kubieke meter. In vergelijking met eind 2015 is de capaciteit echter met 700.000 kubieke meter gedaald omdat de Britse activiteiten en het belang in Japanse terminals werden afgestoten. In juli kondigde Vopak aan een grote eigen terminal te gaan bouwen in Panama. In de periode tot 2019 wil Vopak 4,5
miljoen kubieke meter aan extra capaciteit toevoegen.