nieuws

Coffeeschop 't Geeltje claimt tonnen bij gemeente Dordrecht

Coffeeshop 't Geeltje dient een forse schadeclaim in bij de gemeente Dordrecht. De zaak aan de Sint Jorisweg is volgens de Raad van State drie jaar ten onrechte gesloten door burgemeester Brok. 't Geeltje is vanaf volgende week vrijdag weer open.
Brok sloot de coffeeshop in 2013 na gebruikmaking van de Wet Bibob. Daarbij beoordeelt een speciale commissie of iemand die een vergunning aanvraagt, die mogelijk kan gebruiken om criminele activiteiten te ontwikkelen of zwart geld wit te wassen.
De eigenaar van 't Geeltje had een conflict met de Belastingdienst gehad en werd daarom een nieuwe vergunning geweigerd.
De rechter en de Raad van State oordeelden achteraf dat dat onvoldoende reden was om een vergunning te weigeren.
De schadeclaim bedraagt minstens enkele tonnen omdat er sprake is van drie jaar lang inkomstenderving.
Advocaat Ilonka Kamans van 't Geeltje wil niet zeggen hoe hoog de claim precies is: "En het is ook nog niet uitgerekend."
't Geeltje had ook te maken met buren die klaagden over overlast van klanten van de drugswinkel. De eigenaar heeft zich bereid verklaard mee te werken aan een eventuele verhuizing.
Eerder gaf de Dordtse gemeenteraad burgemeester Brok de opdracht om te onderzoeken of coffeeshops verplaatst kunen worden naar bedrijventerreinen of andere plekken buiten de woonbuurten. Ook werd het aantal shops gemaximaliseerd tot vijf.
Buurtbewoners reageren gelaten op de uitspraak. "Er is niks tegen te doen", zegt een buurman. "Het was hier sinds de sluiting weer prettig om te wonen, maar ik vrees dat de lol er binnenkort weer snel vanaf is. De coffeeshop verhuizen, zegt u? Nou, heel graag!"
Of de belastingbetalers opdraaien voor de schadeclaim van de coffeeshop is nog niet duidelijk.
"Als er een claim komt, sturen we die door naar onze verzekering" zegt woordvoerder Mark Benjamin van de gemeente.