nieuws

Afplakken Dordtse winkelstraat gaat 'gewoon' door

De manifestatie AdBlock, waarbij alle reclameuitingen aan het Bagijnhof en de Visstraat in Dordrecht worden ingepakt of afgeplakt, gaat hoogstwaarschijnlijk gewoon door. Dat zegt ondernemer Marijke Honing in reactie op berichten in diverse media.
"Er is één of ander gerucht verspreid, waaruit mensen meenden te kunnen opmaken dat er iets vervelends gaat gebeuren, maar daar distantieer ik mij van. Ik ga binnenkort met mijn collega's in de straat praten hoe wij aan dit evenement mee kunnen werken", zegt Honing.
AdBlock is onderdeel van het evenement Beeldenstroom Woordenstorm, dat in Dordt gehouden wordt om te herdenken dat 450 jaar geleden de beeldenstorm door Nederlandse kerken raasde. Het sub-evenement is opgezet door een groep kunstenaars.
Door uithangborden en gevelreclames te bedekken, zal de architectuur van gevels beter tot z'n recht komen, zo is het idee. Ook zullen bezoekers op die manier verleid worden om zelf te (her)ontdekken wat voor winkels achter de gevels zitten.
"Het is gewoon een heel leuk idee", zegt de exploitant van McDonald's in de binnenstad. De kunstenaars zouden de commerciële uitingen echter zo willen afplakken, dat die schade oplopen als de boel weer verwijderd wordt.
In reactie op dat verhaal, dat deze week de ronde deed, tekenden bijna dertig winkeliers een petitie tégen het evenement. "Maar het is een Broodje Aap verhaal", zegt Honing daarover; "Er is nog niet eens gesproken over wat voor materialen er gebruikt gaan worden."
AdBlock wordt in de Dordtse binnenstad gehouden van 24 september tot 9 oktober. "Tenzij mijn collegawinkeliers er niet meer aan mee willen doen, maar daar ga ik niet vanuit", besluit Honing.