nieuws

Naaktslakken plagen Rotterdamse volkstuinders

Het lijkt een ware plaag dit jaar: de naaktslak. Het glibberige beestje is dol op groen en eet bij veel mensen met een tuin de planten op. Bij volkstuinvereniging Eigen Hof in Rotterdam hebben ze nog niet eerder zoveel overlast van de slak gehad.
"Ik heb er denk ik wel 800 opgeraapt en weggegooid", zegt tuineigenaar Martin Stakenburg. Volgens zijn vrouw Lenie Coppens is het dit jaar erger dan andere jaren. "Ze eten echt alles op. Honderden plantjes. En ze zeggen dat een slak langzaam is, maar dat doen ze heel snel."
De oorzaak van de grote hoeveelheid slakken is volgens André de Baerdemaeker van Bureau Stadsnatuur de zachte winter. "Daardoor hebben veel slakkeneitjes het gered. En ook omdat het voorjaar goed vochtig was, zijn ze goed groot geworden allemaal", aldus de stadsecoloog.
Martin en Lenie hebben alles al geprobeerd om de slak uit hun tuin en gewassen te krijgen, maar niets lijkt te helpen. "Zelfs van het vergif hebben ze geen last. Daarom raap ik ze nu op en gooi ik ze in de sloot. En daarna plant ik alles weer opnieuw", zegt Martin.
Een diervriendelijkere manier is volgens De Baerdemaeker om planten rond de gewassen te planten die de slakken niet lekker vinden, zoals salie of tomaten. "Dan zouden ze kunnen wegblijven," zegt hij. "Maar helemaal weg gaan ze nooit. En voorlopig zullen we er nog veel blijven tegenkomen".