nieuws
Is de rooksmaak in gerookte vis schadelijk?

Gerda de Knegt vroeg ons tijdens de uitzending van 20 augustus 2016:
In rook zitten altijd schadelijke stoffen, volgens de brandweer. Maar hoe zit dat dan met gerookte paling en zalm? Daarbij gaat het juist om de rooksmaak. Is dat ook schadelijk?
ANTWOORD:
Het grote verschil is dat je hier de rook niet inademt. Bovendien komt de rook van een smeulend vuurtje. Vooral bij barbecuen hebben we te maken met een toxische stof in gerookt (en BBQ!) voedsel. Dit zijn de PAK’s (polyaromatische koolwaterstoffen). De maximale hoeveelheid in rook en in voedsel is bij wet geregeld, en de NVWA controleert streng hierop.
Het grote verschil is dat je hier de rook niet inademt. Bovendien komt de rook van een smeulend vuurtje. Vooral bij barbecuen hebben we te maken met een toxische stof in gerookt (en BBQ!) voedsel. Dit zijn de PAK’s (polyaromatische koolwaterstoffen). De maximale hoeveelheid in rook en in voedsel is bij wet geregeld, en de NVWA controleert streng hierop.