nieuws

Vechtpartijtjes na Koerdische demonstratie Rotterdam

Een demonstratie van Koerden in Rotterdam is zaterdagavond in een aantal vechtpartijtjes geëindigd.
Tijdens de demonstratie werden enkele tegendemonstranten, gehuld in Turkse vlaggen, door de massaal aanwezige politie weggestuurd. Nadat de demonstratie was beëindigd ging een klein aantal Koerden en Turken alsnog met elkaar op de vuist.

Rake klappen

Dat gebeurde op het moment dat één van de Koerdische demonstranten zijn geduld verloor toen hij door een Turkse tegendemonstrant werd uitgescholden. De politie greep direct in. Daarbij viel een aantal rake klappen.
De ruim 150 Koerden kwamen bijeen voor een protestmars door Rotterdam. Rond 17.30 uur verzamelden de demonstranten zich bij het Stadhuisplein. Ze liepen van daaruit naar het Schouwburgplein.
De demonstratie was een steunbetuiging aan de Koerden in Turkije, die volgens de betogers 'monddood worden gemaakt' door de regering.
De Koerdische demonstranten zwaaiden met Koerdische vlaggen en vlaggen met de beeltenis van Abdullah Öçalan, de leider van de militante PKK. Hij zit een levenslange celstraf uit in Turkije. Na de mislukte staatsgreep van vorige maand zou Öçalan in isolatie zijn geplaatst.

'Link met Gülen'

De Turkse regering stelde deze week dat er dwarsverbanden zijn tussen de PKK en de Hizmet-beweging van geestelijke Fethullah Gülen, die volgens president Erdogan achter de couppoging zit, maar zelf alle betrokkenheid ontkent.
Over de demonstratie zijn afspraken gemaakt met de gemeente. Twee weken geleden gingen Koerden ook al in Rotterdam de straat op.
Het conflict tussen de PKK en de Turkse regering laaide vorig jaar weer op. Het vredesproces ligt stil.