nieuws

Koerden: politie heeft gefaald bij uit de hand gelopen demonstratie

De Koerdische organisaties achter de demonstratie zaterdagavond in Rotterdam hebben kritiek op het optreden van de politie. Kort na de demonstratie gingen demonstranten en Turkse jongeren met elkaar op de vuist op de Lijnbaan.
De Koerden vinden dat de politie een passieve houding had en dat er
tijdens de confrontatie met Turkse tegendemonstranten. Ze hebben het over een inschattingsfout.
“De agressieve groep werd met de minuten steeds groter en heeft de hele demonstratie aan de zijlijn meegelopen”, zegt de organisatie. “In onze optiek heeft vandaag de politie een grote inschattingsfout gemaakt. We hebben het gevoel dat de overheidsorganen met twee maten meten! De Koerden voelen zich bedreigd en geïntimideerd en vandaag is wederom bewezen waarom ze zich ook in Nederland zo moeten voelen.”
De demonstratie was een steunbetuiging aan de Koerden in Turkije. De ruim 150 demonstranten liepen van het Stadhuisplein naar het Schouwburgplein.
De actie was bedoeld om aandacht te vragen voor de politieke situatie van de Koerden in Turkije en de situatie rond de Koerdische leider Öcalan. Sinds de mislukte machtsgreep in Turkije zit hij in volledige isolatie.

'Erger voorkomen'

De politie zegt dat ze door het optreden 'erger hebben voorkomen'. "Tijdens de demonstratie hebben we beide groepen uit elkaar gehouden en pas helemaal aan het einde ging het mis", zegt een woordvoerder. "En toen hebben we ingegrepen en een ergere schermutseling voorkomen."
"Als de deelnemers van de demonstratie zich geïntimideerd en bedreigd voelen door de mensen van de tegendemonstratie, dan moeten ze aangifte doen", gaat de woordvoerder verder.
Zaterdagavond is er rondom de demonstratie niemand aangehouden. De woordvoerder sluit niet uit dat dit in de komende tijd alsnog gaat gebeuren.