nieuws

IKEA-personeel voert actie in Barendrecht

Actievoerend personeel bij IKEA
Actievoerend personeel bij IKEA
Enkele tientallen personeelsleden van IKEA hebben zondagmiddag gedemonstreerd bij het filliaal in Barendrecht. Ze zijn het niet eens met het principeakkoord dat een vakbond met de meubelmaker heeft gesloten. Het personeel zou er met deze nieuwe afspraken er teveel op achteruit gaan.
Eind juni werd een akkoord gesloten door IKEA en de vakbond WIM, een IKEA-vakbond. "Wij als FNV zijn het niet eens met dit principe-akkoord", zegt Jet Polak-van Swieten. "Er wordt aan de toeslagen gesleuteld. Iedereen gaat er daardoor op achteruit."
Werknemers krijgen minder toeslag als ze 's avonds of in het weekend werken. "Voor de zaterdagavond gaat de toeslag van 100 % naar 30 %", legt Polak-van Swieten uit.
De opkomst viel volgens de bond wel erg tegen, maar er is wel een verklaring voor, zegt de vakbond: "Er heerst hier een angstcultuur."
De actievoerders wilden een petitie aanbieden aan een onderhandelaar van IKEA. De Zweedse meubelmaker heeft dertien winkels in Nederland. Er werken in totaal 5.000 mensen.