nieuws

Asiels puilen uit van de 'vechthonden'

Ze zijn stoer en maken indruk, maar je moet er meer aandacht aan besteden dan verwacht. En dan komen er soms ook nog gepeperde rekeningen bij van de dierenarts. Voor eigenaren zijn dat vaak redenen om zogeheten 'vechthonden' te dumpen. In Rotterdam gebeurt dan nog veel meer dan elders.
"De helft van de honden in het asiel is een vechthond", zegt de Landelijke Dierenbescherming. "Maar in Rotterdam ging het bij een telling pas om 60 tot 70 procent."
Volgens woordvoerder Dik Nagtegaal is een stoere hond als een staffordshire bulterrier of pitbull een soort modeaccessoire geworden."Mensen vinden het gewoon stoer om met zo'n hond te lopen. Maar ze hebben geen flauw idee wat er allemaal bij de verzorging van zo'n hond komt kijken."
Volgens de dierenbescherming krijgen mensen dan pas door dat het een stuk moeilijker is om deze honden in het gareel te houden, in tegenstelling tot andere hondenrassen. En veel andere honden kun je via internet nog ergens anders slijten, maar met dit soort dieren kun je soms niet anders dan naar het asiel.

Test

De Dierenbescherming heeft eerder al een keer gepleit voor een bekwaamheidstest voor toekomstige eigenaren van een vechthond. Nagtegaal: "Op basis van een gesprek en een vragenlijst gaan we kijken welke hond het beste bij het baasje past."