nieuws

Pfizer versterkt zich met miljardendeal

medicijnen
medicijnen
De Amerikaanse farmaciereus Pfizer neemt zijn kleinere
branchegenoot Medivation over voor circa 14 miljard dollar (12,4 miljard euro) in contanten. De twee bedrijven bereikten daarover maandag een definitief akkoord.
Medivation is een veelbelovende speler op het gebied van medicijnen tegen kanker. Het bedrijf heeft een middel tegen prostaatkanker op de markt en twee andere mogelijke medicijnen in ontwikkeling. Oncologie is een van de speerpunten in de toekomstplannen van Pfizer, dat er van uitgaat dat de overname direct bijdraagt aan de winst.
De interessante pijplijn van Medivation trok eerder al de aandacht van het Franse Sanofi, dat eveneens veel brood ziet in onderzoek naar geneesmiddelen tegen kanker. Het bod van ruim 9 miljard dollar dat de Fransen dit voorjaar op tafel legden, vond het bestuur van Medivation
evenwel zwaar ondermaats.
Met Pfizer als overnamepartner is topman en oprichter David Hung wel in zijn nopjes. Als onderdeel van een veel grotere onderneming kan Medivation makkelijker nieuwe markten aanboren, en de geneesmiddelen die nog in ontwikkeling zijn sneller beschikbaar maken voor patiënten, verwacht hij. Daarnaast krijgen de aandeelhouders volgens Hung een goede prijs.
Pfizer heeft naar eigen zeggen genoeg geld in kas om de overnameprijs in contanten te voldoen, en verwacht de overname in het derde of vierde kwartaal van dit jaar af te ronden. De deal heeft volgens het farmacieconcern geen invloed op de winstverwachting voor heel 2016.