nieuws

Grondstoffenbedrijven onder druk op beurs

aandelenbeurs
aandelenbeurs
Grondstoffengerelateerde bedrijven stonden maandag aan het einde van de ochtend in heel Europa onder druk. ArcelorMittal was een van de weinige dalers in de AEX. Verder heerste er optimisme onder beleggers. Nieuwe signalen over de kracht van de Amerikaanse economie gaven hoop op een spoedige rentestijging in de Verenigde Staten.
De AEX-index stond aan het einde van de ochtend 0,3 procent hoger op 450,04 punten. De MidKap noteerde 0,3 procent in de plus op 644,04 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt stegen 0,4 procent. Londen leverde 0,3 procent in.
Vicepresident van de Federal Reserve (Fed) Stanley Fischer zei zondag tijdens een toespraak dat de economische ontwikkelingen in de Verenigde Staten al nagenoeg voldoen aan de doelen die de Fed met zijn monetaire beleid nastreeft. Fischer verwacht dat de economische groei in de VS de komende kwartalen verder aantrekt.
Vrijdag spreekt Fed-president Janet Yellen de jaarlijkse topconferentie van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole toe. Mogelijk wordt daar meer duidelijk over de timing van een nieuwe renteverhoging in de Verenigde
Staten.
Staalbedrijf ArcelorMittal was met een verlies van 2,1 procent de grootste daler. Ook andere grondstoffenbedrijven in Europa stonden door de dalende grondstoffenprijzen onder druk. Rio Tinto, Glencore en Anglo American verloren in Londen 3 tot 5 procent.
Verzekeraars waren in Amsterdam in trek. Aegon, Delta Lloyd en NN kregen er tot 2,8 procent bij. Bij de hoofdfondsen in Amsterdam voerde Gemalto de troepen aan met een winst van 2,3 procent.
In Zürich werd Syngenta 11 procent meer waard. Het Chinese staatsbedrijf ChemChina kreeg toestemming van de Amerikaanse veiligheidsautoriteiten voor de miljardenovername van de Zwitserse producent van
landbouwbestrijdingsmiddelen.
De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,6 procent tot 47,73 dollar per vat. Brent werd 1,9 procent goedkoper op 49,90 dollar per vat. De euro werd voor 1,1295 dollar verhandeld, tegenover 1,1325 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.