nieuws

Rotterdamse partijen steggelen over vraag woonreferendum

'Bent u voor of tegen de vermindering van het aantal sociale huurwoningen in Rotterdam?' Als het aan het merendeel van de partijen in de Rotterdamse gemeenteraad ligt, krijgen Rotterdammers die vraag voorgelegd tijdens het referendum over de sloopplannen van wethouder Schneider eind november.
De fractievoorzitters van de tien partijen kwamen maandagavond bij elkaar om te praten over de vraagstelling. Er is onenigheid over of de vraag op
alleen moet gaan over de sloop van 20.000 sociale huurhuizen of over de hele Woonvisie, waar de sloop onderdeel van is.
Woonvisie
Wethouder Schneider kondigde in november vorig jaar aan dat hij 20.000 sociale huurwoningen wil slopen of grondig verbouwen. Daarvoor in de plaats moeten duurdere huizen komen, zodat Rotterdam aantrekkelijker wordt voor hoger opgeleiden en gezinnen met kinderen.
Het Actiecomité Woonreferendum Rotterdam wil daar een stokje voor steken met een referendum. In totaal werden daarom met een petitie ruim 13.000 handtekeningen opgehaald. Dat was genoeg om een referendum af te dwingen, dat op 30 november wordt gehouden.

'Heel pakket'Zes van de tien partijen willen dat Rotterdammers specifiek wordt gevraagd naar hun mening over de sloopplannen. Partijen als Leefbaar Rotterdam, D66 en VVD willen dat de hele Woonvisie wordt voorgelegd.
Leefbaar-fractievoorzitter Ronald Buijt vindt dat niet slechts één ding van de Woonvisie eruit moet worden gepikt. "Het is een heel pakket en beslaat heel veel dingen", zegt hij.
'Angst voor verwarring'
Leo de Kleijn, fractievoorzitter van de SP, vindt het daarentegen "raar" om over de hele Woonvisie te stemmen. Volgens hem hebben mensen de petitie getekend naar aanleiding van de sloop van sociale huurwoningen.
"Ik ben bang dat je dan hetzelfde krijgt als met het Oekraïne-referendum. Dat er verwarring ontstaat en dat mensen niet meer weten waar het over gaat", aldus De Kleijn.
Gemeenteraad aan zet
Omdat de meeste fractievoorzitters voor een referendum zijn over alleen de sloopplannen, hebben zij dat in een advies voorgelegd aan de gemeenteraad. Die beslist donderdag over de definitieve vraagstelling.
Hoewel de meeste partijen in de raad zijn voor een vraagstelling over specifiek de sloopplannen, is het daarmee nog lang niet zeker dat dat ook de vraag wordt. De voorstanders hebben geen meerderheid in de gemeenteraad.