CORONACRISIS

Nieuwe coronaregels: alle versoepelingen en blijvende regels op een rij

Winkelstraat Dordrecht
Winkelstraat Dordrecht © Rick Huijzer
Vanaf zaterdagochtend wordt een aantal coronamaatregelen versoepeld. Dat hebben premier Rutte en minister Kuipers vrijdagavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie. De horeca en de cultuursector profiteren hier niet van, die moeten nog dicht blijven.
Het is vanaf morgen weer toegestaan om buiten met vier mensen samen te komen. Voor binnen blijft het maximum vier bezoekers. Niet-essentiële winkels mogen morgen weer open en kunnen zonder afspraak bezocht worden tot 17:00 uur. Wel gelden beperkingen voor het aantal personen dat tegelijkertijd in de winkel mag zijn.
Ook kappers, nagelsalons en andere niet-medische contactberoepen mogen weer open tot 17:00 uur.
Sporten op binnenlocaties is weer toegestaan en dus kunnen sportscholen en sportclubs hun deuren openen. Het coronatoegangsbewijs is bij de binnenlocaties verplicht voor personen boven de 18 jaar. Ook buiten sporten voor volwassenen is weer toegestaan. Publiek is daarbij niet toegestaan.

Onderwijs

Mbo's, hbo's en universiteiten mogen weer op locatie lesgeven. Studenten hoeven dus geen onderwijs op afstand te volgen.
Wel gelden enkele beperkende voorwaarden. Op het mbo blijft een maximale groepsgrootte van 75 personen gelden. Ook wordt het dragen van mondkapjes overal verplicht. Studenten moet vanaf nu altijd hun mondkapje ophouden, ook als ze in een lokaal zitten.
Horecagelegenheden mogen voorlopig nog niet open. Ook blijft de culturele sector volledig gesloten. Het kabinet kijkt over tien dagen, op 25 januari, opnieuw naar de mogelijkheid om restaurants, cafés, bioscopen en theaters te openen.

Andere blijvende regels

Een andere regel die blijft gehandhaafd is de verplichte 1,5 meter afstand. Essentiële winkels, zoals supermarkten en drogisten, blijven open tot 20 uur.
Wel veranderen de quarantaineregels. Mensen die minimaal een week geleden een boosterprik hebben gehad of kort geleden zijn hersteld van corona hoeven niet meer in quarantaine als zij in contact zijn geweest met een besmet persoon. Dit geldt alleen als ze geen klachten ontwikkelen.
Dit gaat ook gelden voor werknemers in cruciale beroepen, zoals leraren en zorgmedewerkers. Als zij in contact zijn geweest met een besmet persoon en geen klachten krijgen, hoeven ze niet in quarantaine. Wel moeten ze geregeld een zelftest afnemen om naar hun werk te mogen gaan, en moeten ze op de vijfde dag een PCR-test laten doen.

Vaker mondkapjes op

Naast de versoepelingen en blijvende regels komt de overheid ook met een nieuw advies. Overal waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden wordt geadviseerd een mondkapje te dragen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om drukke winkelstraten en markten, maar het geldt ook op de werkvloer.